A Tűz és Jég dala sorozat

Tartalom

  • Fülszöveg
  • Kedvhozó
  • Idézetek
  • Miért imádom?
  • Sorozat
  • Érdekességek
  • Befejezés

Fülszöveg

George R. R. Martin – Trónok harca

A Trónok harca lebilincselő fantasy, amely klasszikus lovagkirályságot tár az olvasó elé: Westeros fölött valaha a sárkánykirályok uralkodtak, ám a Targaryen-dinasztiát 15 évvel 781672_5.jpgezelőtt elűzték, és most Robert Baratheon uralkodik hű barátai, Jon Arryn, majd Eddard Stark segítségével. A konfliktus középpontjában Deres urai, a Starkok állnak. Olyanok, mint a föld, ahol születtek: makacs, kemény jellemű család. Szemünk előtt hősök, gazemberek és egy gonosz hatalom története elevenedik meg.
Ám hamar rá kell ébrednünk, hogy ebben a világban mégsem egyszerűen jók és gonoszok kerülnek szembe egymással, hanem mesterien ábrázolt jellemek bontakoznak ki előttünk különböző vágyakkal, célokkal, félelmekkel és sebekkel.
Martin legnagyobb erőssége hogy meg tudja újítani, élettel tölti fel azt a műfajt, amit a sok populáris Tolkien-imitáció évtizedeken át klisék sorozatába fojtva ismételgetett. A jég és tűz dalának első kötete egy világteremtő fantasy eposz nagyszabású felütése.

trónok.png

További részei:

Királyok csatája.
Kardok vihara.
Varjak lakomája.
Sárkányok tánca.

Kedvhozó

Egy királyság, amit mindenki a markában szeretne tudni.
Egy birodalom, ahol a nagy játszma elkezdődött.
Nyersz vagy meghalsz. Nincs középút. tumblr_mz2twvwfLj1qkr7glo1_500
Háború.
De ki lesz az, aki túléli?
Ha elvesztesz mindenkit, érdemes még tovább harcolni?
Ki az igazi ellenség?
A halál mindig győz.

Tűz és vér. – Targaryen
Közeleg a tél. – Stark
Mi nem vetünk. – Greyjoy
Miénk a harag. – Baratheon
Halld üvöltésem! – Lannister
Meg nem hajol, meg nem rogy, meg nem törik. – Martell
Erőssé növünk. – Tyrell

Egy történet, ami nem happy end-del fejeződik be…

Idézetek

“Tudod, a bátyám egyszer azt mondta, semmi sem számít igazán, amit a „de” előtt mond ki az ember.” – Trónok harca9ef9d2f12642a7ca7bbdc1960a3ace18--game-of-thrones-tv-game-of-thrones-quotes

“– Fogadj el tőlem egy tanácsot, fattyú – folytatta Lannister. – Soha ne feledd el, ki is vagy, mert a világ biztosan nem fogja! Tedd ezt az erősségeddé, s akkor sohasem lehet a gyengeséged. Viseld páncélként és sohasem használják majd arra, hogy ártsanak vele!” – Trónok harca

“Azt hiszem, megpróbálok aludni. Ébressz fel, ha úgy néz ki, meghalunk!” – Trónok harca

“– Az alvás jó – bólintott Tyrion. – A könyvek pedig még jobbak.” – Királyok csatája

“Ha kitéped egy ember nyelvét, nem azt bizonyítod vele, hogy hazudott, csak a világ tudomására hozod, hogy félsz attól, amit mondana.” – Királyok csatája4a0a35b469ecdf0873af039dba0eb9d2--song-quotes-song-lyrics

Mindig a láthatatlan ellenség a legfélelmetesebb.” – Királyok csatája

“Ugyanarra az égboltra nézünk fel, és mégis milyen különböző dolgokat látunk.” – Kardok vihara

“Minél feljebb mászik valaki, annál nagyobbat zuhan.” – Kardok vihara

“Öreg Nan néha többször is elmesélte ugyanazt a történetet, de ha jó történet volt, nem bántuk. Mindig azt mondta, a régi történetek olyanok, mint a régi barátok. Időről időre meg kell látogatnod őket.” – Kardok vihara

Miért imádom?

Zseniális sorozat? – Tűz és jég dala
Idegtépő történet? – Tűz és jég dalathumb-1920-314903
Bámulatos kalandok? – Tűz és jég dala

Ez a könyvsorozat egy mindent felülmúló történetről szól. Egy olyan történetről, amiben minden megtörténhet és meg is történik. Itt nincsenek csak boldog karakterek. Itt nincsenek örömteli történetek, mert az élet nem ilyen. Hol lent, hol fent. Épp mint ebben a könyvben.
game_of_thrones___book_cover_by_jamga-d4qs5b6.jpgElmondhatatlanul csodálom drága írónkat, George R. R. Martin-t, aki képes volt ezt az egész világot megteremtenie és egységben tartania. Komolyan mondom, hogy én olvasó is alig tudom tartani a könyv történetének a tempóját, de akkor mégis hogyan tud mindent kézben tartani az író? Hogyan képes minden szálat éppolyan agyafúrtra elkészíteni? Csodálom. Imádom. hajlongok előtte. Egyszerűen elképesztően zseniális az, amit a könyveiben művel. Le a kalappal előtte.jacek-irzykowski-game-of-thrones-fan-art.jpg
Tudjátok van azaz érzés, miután kifogysz az ötletekből. Ebben a könyvben nincs ilyen. MINDIG történik valami elképesztő, amit az ember képtelen feldolgozni és ez egyszerűen olyan kalandossá teszi ezt az egész történetet… egyszerűen tökéletes. Nem tudok más mondani.
Minden karakter ugyanolyan precizitással lett kidolgozva, minden ugyanolyan tökéletesen és borzalmasan van megalkotva. Elképesztő. Nem lehet szavakba önteni.

Egyszerűen csak kiváló ez a sorozat. Lebilincselő. Megemészthetetlen. Érdekes. Fordulatos. Tökéletes. Borzalmas. Csodálatra méltó.

Sorozat

Tudjátok vannak a jó sorozatok. Vannak a kiváló sorozatok. És vannak a legjobb sorozatok. Na a Trónok harca, a sorozatok legtetejének is a tetején helyezkedik el.
Elképesztő az, amit elkészítettek a rendezők. A szereplő gárda csodálatos, a történet csodálatos, a látvány terv csodálatos. Minden megvan benne, ami egy fantasztikus promo322342056.jpgsorozathoz szükséges.
Folyamatosan ámulok és bámulok az egészen, hogy ez is mennyire iszonyatosan zseniális.
Én eleinte (most meg fognak ölni a könyvmolyok) a sorozatot kezdem el nézni és a képernyőn lévő látvány annyira lebilincselő volt, hogy neki vágtam a könyveknek (nem rég olvastam ki a harmadik részt) is. Úgyhogy most az egyszer azt tanácsolom azoknak a könyvmolyoknak, akiknek nincs kedvük 1000 oldalas könyveket olvasgatniuk, csak kezdjék el a sorozatot. Az majd meghozza a kedvüket.
Csak ajánlani tudom. Kedvenc sorozatom 4ever.

Érdekességek

1. George R. R. Martin a Trónok harca alapötletét ékszerteknősei ihlették, ugyanis végignézte, ahogy házikedvencei sorra pusztulnak el miközben azt képzelte, hogy Kanthesis-Loup-dHiver.jpglovagok, akik agyafúrt tervekkel teszik el a másikat láb alól.

2. 2012-ben az Arya volt a legnépszerűbb újszülött lánynév az Egyesult Államokban.

3. Sansa Stark karakterét megformáló Sophie Turner örökbefogadta sorozatbéli farkasát, aki természetesen egy kutya, és a Zunnin nevet adta neki.

93f468a06fe10fb1327fce730af096cf--game-of-thrones-tv-game-of-thrones-quotes4. Az egyik jelenet felvételénél Emilia Clarke-ot olyan sok művérrel borították be, hogy utána odaragadt egy vécéülőkéhez. Elég kínos lehetett!

5. A sorozathoz a körülbelül 3000 szóból álló dothraki nyelvet egy igazi nyelvész alkotta meg.

6. Emilia Clarke a lószívevős jelenetnél csak gumicukort rágcsált – még szerencse –, de állítása szerint így sem kellett megjátszania az undort, mivel a művérnek rettenetes íze volt.

7. A sorozat első része után George R.R Martin azt az üzenetet küldte a Joeffryt alakító Jack Gleesonnek, hogy Gratulálok, mindenki gyűlöl! Hát valóban, a karakter nem nőtt sokak szívéhez.

8. A dothraki nyelven a többször említett erin a sorozatban annyi jelent, hogy kedves. A valóságban így hívják a már 5. pontban említett nyelvész feleségét. landscape-1497873943-game-of-thrones-5x05

9. Peter Dinklage a valóságban vegán, így ha azt láthatjuk, hogy a sorozatban húst eszik az biztos, hogy nem igazi.

10. A Vérebet alakító Rory McCann egy müzlireklámban is szerepelt.

+1. Sok szereplő nem olvasta, és nem is akarja elolvasni a sorozat alapjául szolgáló A tűz és jég dalát, mert félnek rontana a színészi játékukon, ha tudnák mi lesz a karakterük sorsa.

Forrás

Befejezés

“A trónon ülni ezerszer nehezebb, mint megszerezni azt.” – Trónok harca

18-gorgeous-pieces-of-game-of-thrones-fan-art.jpg

Reklámok

A Tűz és Jég dala sorozat” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Hjajj te! Meghozod nekem itt a kedvet hozzá! Pedig már lassan tényleg lemondtam róla, de most… elolvasom, meg fogom próbálni… Vagy lehet előtte nézzek egy részt a sorozatból? Á, inkább a könyv. Nagyon jó bejegyzés lett!

    Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s